<- Orzechowiec BeatyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaorzechowy placekoltka ubic z cukrem( bez maki) ->

PDF Drukuj

Orzechowo-czekoladowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4092 razy.


ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
17 dag masła,
2 żółtka,
1 torebka cukru waniliowego,
2 łyżki margaryny.

polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag),
10 dag posiekanych orzechów laskowych,
1/3 szklanki cukru,
2 białka,
sól.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i przełożyć do niej ciasto.
polewa:
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie do piany wsypać orzechy, rozdrobnioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Rozłożyć pianę równą warstwą na powierzchni ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.165-180 st.C i piec 30 min na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu pokroić na kwadraty.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności