<- Orzechowe półksiężyceLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaOrzechowo-czekoladowe ->

PDF Drukuj

Orzechowiec Beaty

Dodano: 2004-12-27 19:22:33
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 95019 razy.


Ciasto:
½ kg mąki ( 3 pełne szklanki)
¾ szklanki cukru
20 dag margaryny lub masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka

Orzechy-włoskie:
½ kg orzechów (może być 40 dag)
10 dag cukru (5 łyżek)
10 - 12 dag masła
2 łyżki miodu.

Krem:
3 żółtka
½ litra mleka
7-8 łyżek cukru
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła (20-25 dag).



Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część upiec samą na dużej blasze (ok. 20-25 min) - aż złapie złoty kolor.
Na drugą część ciasta nałożyć orzechy smażone w maśle i miodzie i również ją upiec.

Orzechy:
Rozpuścić masło na dużej patelni, dodać orzechy, miód i cukier.Smażyć ciągle mieszając na złoty kolor.
Na drugą część ciasta nałożyć gorące orzechy (prosto z patelni) i piec ok. 20-25 min.

Krem:
Źółtka, cukier i mąkę wymieszać w 1/2 szklanki mleka i wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z kostką masła.
Przełożyć ciasto masą i zostawić do nasiąknięcia.
Smacznego.

Uwagi:
Przepis kilkakrotnie wypróbowany przeze mnie. Pomimo tak długiego opisu jest prosty w wykonaniu i można go podzielić na 2 etapy:
-najpierw upiec 2 części ciasta,
-na drugi dzień zrobić krem.
Smażąc orzechy nie dopuścić do przypalenia (powodem jest miód).
Ciasta ( 2 części) są po upieczeniu dość twarde ale to tak ma być.
Po przełożeniu kremem i zawinięciu w „sreberko” tak dojdzie do siebie, że palce lizać.



Nadesłał: Barbara <barberix@wp.pl>
to ciasto jest pycha mimo ze nie korzystalam z tego przepisu bo mam swoj podobny malo pracy a ile pysznosci palce lizac polecam
Nadesłał(a): krystyna 2005-11-12 14:11:41

super przepis bardzo dobre ciacho!!!!!!!!!
Nadesłał(a): Ewa <monika9213@wp.pl> 2005-12-26 13:12:44

ciasto w dupe niema opisu jakie te orzechy maja byc (mielone? pokrojone?) bradzo zly opis na duga czesc ciasta takich zwrotow nalezy unikac by uniknac pogubienia sie w przepisach 3/10
Nadesłał(a): Zipp3R 2006-03-03 20:03:47

denerwuja mnie podane w gramach skladniki czy nie lepiej napisac ile szklanek albo ile łyżeczek
Nadesłał(a): kama 2006-04-12 22:04:28

Ciasto super!!! Dzięki! a ty Kama kup sobie miarke jak nie masz w domu to będziesz mieć dokładną ilość składników! Peace!!! :P
Nadesłał(a): parkour 2006-04-16 19:04:46

ciacho pycha! polecam przepis!
Nadesłał(a): olala 2007-07-09 20:07:21

super ciasto... a kto sie ni e zna na gramach nie nadaje sie do robienia ciast i do tego trzeba wziąść korepetycje z matematyki... jak macie jakieś fajne przepisy na tego typu ciasta prosze o przesyłanie przepisów przypalek@amorki.pl
Nadesłał(a): izunia16latek <przypalek@amorki.pl> 2008-09-30 13:09:15

Myślę ze ciasto będzie super na pewno je spróbuję upiec
Nadesłał(a): RENCIA 2008-10-30 10:10:03

Cisto super! Warto skorzystać z tego przepisu.Dla początkujących proponuję wyszukania sobie zamienników gramtury na szklanki lub łyżki i zrobienia ściągi.Wtedy będzie mniej problemów.
Nadesłał(a): Michalina 2008-11-05 20:11:05

pyszne ciasto,polecam
Nadesłał(a): Małgorzata 2008-11-08 19:11:54

ciasto z przepisu jest po prostu pyszne. Gorąco polecam. Uważajcie, aby nie przypalić orzechów.
Nadesłał(a): KasiaS 2008-11-22 21:11:32

upieklam cos pysznego .
Nadesłał(a): anna <annabernacka1@wp.pl.> 2008-12-23 18:12:47

a w jakiej blaszce robiliscie kwadratowej czy mozna tez w prostokatnej wiekszej?
Nadesłał(a): edyta <edyta_50@vp.pl> 2009-01-02 10:01:49

Witam serdecznie Nie dokonca wiem jak zrobic krem ,poniewaz w skladnikach kremu nie ma nic o budyniu ,ale w opisie pisze cos o ugotowaniu budyniu Nietsty jestem osoba ,krora nie umie impowizowac w pieczeniu i prosilabym o dokladne wyjasnienie ,jaki budyn ,i w jakiej ilisci mleka go gotowac.Pozdrawiam
Nadesłał(a): Arleta <arletawalkowiak@wp.pl> 2009-01-03 01:01:12

Mąka ziemniaczana + mleko tworzy budyń.Chodzi o ugotowanie masy budyniowej tylko gęstej.
Nadesłał(a): stolarski666 <stolarski666@wp.pl> 2009-01-03 14:01:19

DZIĘKUJE ZA BARDZO FAJNY I PROSTY PRZEPIS GDYBY PANI MIAŁA JESZCZE JAKIŚ FAJNY PRZEPIS NA CIASTO PROSZE O MEILA POZDRAWIAM
Nadesłał(a): BEATA <beatawiorek@interia.pl> 2009-03-06 13:03:13

Ciasto pyszne. Polecam. Piekę z tego przepisu, tylko 3 placki. Dolny placek smaruję dodatkowo powidłami (i kremem). Pyszne.
Nadesłał(a): Mk 2009-04-11 09:04:55

Proste,jasne i pyszne
Nadesłał(a): afrykanka 2009-05-05 21:05:01

Przepis prosty a ciacho - pycha!!
Nadesłał(a): Dora <dodzia_82@o2.pl> 2009-05-19 21:05:40

pani Basiu ciasto jest super,a zipp3r jak ciasto jest w dupe to je sobie tam wsadz ja tam wole zjesc czysta przyjemnosc
Nadesłał(a): zofia 2009-07-20 15:07:46

ja do masy budyniowej dodaje trochę rozpuszczonej kawy, masa jest o wiele smaczniejsza warto spróbować
Nadesłał(a): lusia <myszka11166@wp.pl> 2009-09-05 13:09:45

Ciacho pycha ja piekę do tego jeszcze ciasto biszkopt lub ciasto z wiórkami kokosowymi i do masy dodaje rodzynki:)Palce lizać a ciacho znika nawet nie wiem kiedy:)
Nadesłał(a): marzena 2009-11-05 17:11:28

pycha
Nadesłał(a): 2009-12-21 18:12:07

ciasto przepyszne moja babcia robi podobne ale w tym jej jest o wiele wiecej roboty. ciasto w sam raz na świeta i nie tylko. polecam.
Nadesłał(a): kasia <2kasia4> 2009-12-21 18:12:47

Ciasto doskonałe smakuje rodzinie i znajomym,palce lizać
Nadesłał(a): basia <nelc31@wp.pl> 2009-12-25 11:12:08

Przepyszne ciasto. polecam.wypróbowałam już kilkakrotnie najlepsze po kilku dniach ,czym starsze tym lepsze!!!!!!!!
Nadesłał(a): lilka 2010-01-30 22:01:51

Ciasto jest swietne, kazdy sie zajada, do smaku, do masy mozna dodac kilka kropel olejku migdalowego a orzechy tlucze sie wg uznania, drobniejsze lub wieksze kawalki im wiecej tym smaczniejsze i ciekawsze jest ciasto.
Nadesłał(a): Gocha :) 2010-02-02 22:02:41

ciasto po prostu wspaniałe!!!!!!tylko to teraz piekę,innego u mnie nie chcą!!!!!!!!
Nadesłał(a): sonia11 <lilka1623@op.pl> 2010-03-11 17:03:46

pychota....nie postało nawet do przesiąknięcia...było kruchutkie po godzinie....polecam
Nadesłał(a): 2010-03-17 13:03:19

ja piekę 3 placki, orzechy nie należy za długo smażyć, moja rodzinka bardzo lubi tego orzechowca
Nadesłał(a): ulka 2010-03-29 17:03:23

czy ciasto przekładamy raz czy na wierzch też masę
Nadesłał(a): anna 2010-03-31 12:03:28

Na wierz ciasta dajemy orzechy. pozdrawiam i życzę smacznego!
Nadesłał(a): jola 2010-04-01 17:04:12

jest pyszny chociarz nie dodałam budyniu
Nadesłał(a): ewcia <ewa_dudek@o2.pl> 2010-05-05 18:05:05

ciasto jrst okej
Nadesłał(a): marysia 2010-05-09 13:05:27

PALCE LIZAĆ!!!!!!!!!!
Nadesłał(a): SIWA 2010-07-12 20:07:16

ciasto wyszlo pyszne, tylko ta gora mi sie rozwala;/ miekka, slyszalam,ze orzechy daje sie na upieczone juz ciasto tlko musi byc cieple i orzechy musza byc dobrze podsmazone, ale nie wiem czy wtedy tez wyjdzie, ale ogolnie ciasto swietne
Nadesłał(a): izabela <iza161@op.pl> 2010-08-24 18:08:42

W przepisie brakuje mi informacji o tym, w jakiej temperaturze piec ciasto. U mnie tak jak u osoby, która wyraziła opinię powyżej góra też wyszła bardzo miękka, nie wyjęłam jej jeszcze z formy (właśnie piekę ciacho), ale jak widzę jaka jest miękka, to aż się boję ją ruszyć. Poczekam aż wystygnie i zobaczę co z tym będzie.
Nadesłał(a): Iwona 2010-11-10 13:11:04

pani Beato a czy mozna dodac rozne rodzaje orzechow np laskowe i wloskie?
Nadesłał(a): justik85 <justys22c@wp.pl> 2010-12-21 22:12:09

Powinno byc 500g maki a nie 50!!! zepsulam cisto przez to i z tym kremem zly opis nie wyszedl mi krem... Bardzo zle opisany przepis nie polecam. Cisto super, ale musialam zmarnowac troche skladnikow zeby dojsc do etapu koncowego. Wesolych Swiat!
Nadesłał(a): 2010-12-22 22:12:42

Przepraszm, powyzszy komentarz mial byc do innego przepisu, a ten wlasciwie mi pomogl wyjsc na prosto i cisto wyszlo. Dziekuje!
Nadesłał(a): 2010-12-22 22:12:39

To do którego przepisu miał być ten komentarz?
Nadesłał(a): MM <http://kuchnia.now.pl/kontakt.php> 2010-12-23 07:12:46

Ciacho jest rewelacyjne!
Nadesłał(a): Basia 2010-12-23 11:12:02

ciasto bardzo pycha mniam mniam ......:)*pozdrawiam i smacznego:))))
Nadesłał(a): becia <beata0800@vp.pl> 2010-12-30 12:12:16

Ciasto jest rewelacyjne robię go już od dawna i zawsze na święta zaglądam do tego przepisu!!!wychodzi super wszyscy go uwielbiają ,i właśnie ten przepis Beaty jest najlepszy POLECAM!!!!!
Nadesłał(a): gość <lilka1623@op.pl> 2011-04-18 11:04:11

Ja zamiast budyniu robię krem karpatkowy ;) jest szybciej i prościej. Ciasto znika zanim się obejrzę mniamek ;p
Nadesłał(a): jeeeeej! 2011-08-03 18:08:02

Mnie nie wyszedł coś krem. Jest zbyt rzadki . Muszę chyba dodać jakąś galaretkę . Ale w smaku jest ok! !!!!!!
Nadesłał(a): Michaś 2012-03-11 17:03:44

Ciasto jest rewelacyjne !!! Łatwe w przygotowaniu,a smak niebiański !!! Mój ulubiony przepis :)
Nadesłał(a): ania <aniagabi97@poczta.onet.pl> 2012-04-05 21:04:18

Jak to ciasto złożyć.Na spód dać samo ciasto na to krem ,a potem ciasto z orzechami .Czy odwrotnie?
Nadesłał(a): Rena 2012-04-23 16:04:07

Ciasto rewelacja Polecam:)
Nadesłał(a): Aneta <bronka6@gazeta.pl> 2012-05-13 08:05:22

Ciasto jest świetne, co roku powtarzane przez mnie na święta, polecane innym i zjadane bardzo szybko przez wszystkich z rodziny. Z lenistwa piekę jeden większy placek który posypuję karmelizowanymi orzechami i po upieczeniu kroję go na pół w poprzek, tak że wychodzą mi dwie części jedna z orzechami a druga bez. Pozdrawiam świątecznie i dziękuję za przepis!!!
Nadesłał(a): Asia 2012-12-22 13:12:04

Ciasto pyszne od ponad roku gosci u mnie w kazda sobote
Nadesłał(a): sylwia 2014-02-17 16:02:08

Pychchaaaa. Sama zrobiłam. To jedno z trzech ciast, które mi wychodzi. Polecam
Nadesłał(a): Ola 2015-12-23 22:05:54


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności