<- Orzechowa krajankaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaOrzechowiec Beaty ->

PDF Drukuj

Orzechowe półksiężyce

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3838 razy.


Przepis wigilijny.

* 15 dkg mąki
* 15 dkg zmielonych orzechów włoskich
* 10 dkg cukru
* szczypta soli
* 1 łyżka kakao
* 15 dkg masła
* mąka do posypania stolnicy
* tłuszcz do posmarowania blachy
* cukier puder do obsypania ciastek

* Zagnieść ciasto z mąki, zmielonych orzechów, cukru, soli, kakao i miękkiego tłuszczu - najpierw mikserem, potem rękoma.
* Ciasto owinąć w folię i trzymać pół godziny w lodówce.
* Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć półksiężyce. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Kolejne blachy piec już tylko 10 minut.
* Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności