<- Orzechy kokosoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaOwocowe pulchne racuszki ->

PDF Drukuj

Owoce w cieście biszkoptowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3252 razy.


5 jaj,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
40 dag (2 szklanki) mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
80 dag owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu (jabłka, śliwki, wiśnie, agrest itp.),
tłuszcz i tarta bułka do formy

Jaja dobrze ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce z kompotu należy osączyć, mrożone rozmrozić i osączyć. Jeżeli ciasto ma być z jabłkami, do tortownicy wylać połowę ciasta, na nim ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i zalać resztą ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku około 40 min, do uzyskania złotego koloru ciasta. Wyjąć, gdy lekko odstaje od formy. Wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności