Kuchnia z szybkowaru
50 dag kiszonej kapusty,
1 cebula,
1 łyżka kminku,
1 listek laurowy,
3 dag tłuszczu,
2 łyżki mąki,
1,5 I wody;
sól do smaku
Kapustę odcisnąć i przepłukać, a gdy zbyt kwaśna - dla lepszego odkwaszenia i odsolenia potrzymać przez 5 minut we wrzątku, po czym odcedzić (lub lepiej dodać odpowiednią ilość słodkiej kapusty). Włożyć kapustę do szybkowaru, dodać listek laurowy, kminek i zasmażkę zrobioną z tłuszczu, cebuli i mąki. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Uwaga. Kapuśniak będzie lepszy, gdy ugotuje się go na wywarze z kości, skór od słoniny lub boczku itp. Wtedy włożyć je w perforowanej wkładce do szybkowaru i razem z pozostałymi składnikami gotować całość 10 minut dłużej.