Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3168 razy.
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
25 dag (1 szklanka) cukru,
3 jaja,
1 łyżeczka mielonych korzeni lub przyprawy piernikowej,
5 dag smalcu lub oleju,
szklanka wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz i tarta bułka do formy
10 płaskich łyżek cukru utrzeć do białości z żółtkami i tłuszczem. Resztę cukru mocno zrumienić na karmel, dodać korzenie i zagotować ze szklanką wody. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Roztwór karmelu i korzeni dodawać stopniowo do mąki, wciąż ucierając. Masę wymieszać dokładnie z utartymi żółtkami i tłuszczem. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w ciepłym piekarniku 50-60 min.