Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4771 razy.
60 dag (3 szklanki) mąki,
12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
1 szklanka mleka,
25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
1-2 jaj,
5 dag margaryny,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy, takie jak: cynamon, goździki, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem. Dodać przyprawy korzenne. Gorącą mieszaninę wylać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Źółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i wypełnić ciastem. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj Powiadom o komentarzach