Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4051 razy.
1 kg (5 szklanek) mąki,
50 dag miodu sztucznego lub naturalnego,
4 jaja,
13 dag margaryny,
50 dag (2 szklanki) cukru,
10 dag (5 łyżek) cukru na karmel,
2 szklanki mleka,
2 opakowania przyprawy piernikowej,
1 łyżka sody oczyszczonej,
bakalie,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Sporządzić karmel z 5 łyżek cukru (rozprowadzić bardzo małą ilością wody), dodać miód, rozpuścić i ostudzić. Źółtka utrzeć z margaryną i cukrem, wymieszać z przyprawą piernikową. W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, wlać do sporządzonej mieszaniny żółtek z innymi składnikami, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i karmel z miodem. Dokładnie wymieszać. Dodać pianę, bakalie delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą. Wlać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek. Piec ponad godzinę w ciepłym piekarniku.