<- Piernik 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik 4 ->

PDF Drukuj

Piernik 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3849 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
15 dag ( 3/4 szklanki) cukru pudru,
3/4 szklanki gęstej śmietany,
50 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego,
3 jaja,
1/2 łyżeczki sody,
przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Miód stopić. Źółtka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać stopniowo olej. Wlać ostudzony ale płynny miód. Sodę rozpuścić w śmietanie i stopniowo dodawać na przemian z przesianą mąką ciągle mieszając. Na końcu dodać pianę z białek. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności