<- Babka rumowo-wiśniowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBABKA ŚNIEŹNA LUKSUSOWA ->

PDF Drukuj

Babka ryżowa z morelami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3259 razy.


1 i 1/2 szklanki ryżu,
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
sól,
1 łyżka masła,
1 paczka cukru waniliowego,
50 dag moreli,
3 jaja,
2-3 łyżki cukru,
bułka tarta, tłuszcz do formy

Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól, masło i ugotować na sypko. Do ugotowanego ryżu dodać utarte z cukrem żółtka, zapach waniliowy i wymieszać z ubitą pianą z białek. Włożyć masę do przygotowanej formy i wypiekać w piekarniku ok. 40 min. Morele wymyć, wypestkować. Z 2 szklanek wody i 1 łyżki cukru przygotować syrop, gotując przez 10 min, odstawić do ostudzenia. Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek. W środek włożyć morele i oblać syropem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności