Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4049 razy.
20 dag płatków owsianych,
2 szklanki mleka,
15 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag cukru,
2 jajka,
1/4 kostki margaryny,
proszek do pieczenia,
30 dag konfitur poziomkowych,
tłuszcz, tarta bułka do formy
Płatki owsiane zalać w misce zimnym mlekiem i zostawić na ok. 3 godz. Źółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę, dodać margarynę i ciągle ucierając dodawać stopniowo namoczone płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać sztywną pianę i wymieszać ostrożnie, aby jak najmniej uszkodzić jej strukturę. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, a następnego dnia przekrajać na 2 krążki. Posmarować konfiturami i złożyć w całość. Posypać cukrem pudrem i miałko zmiksowaną kawą.