Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7814 razy.
20 dag mąki,
4 jaja,
10 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
3/4 szklanki śmietany,
bułka tarta,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 dag truskawek,
4 dag cukru do posypania,
tłuszcz do formy
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, obrać z szypułek. Źółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Delikatnie połączyć ze sztywną pianą uważając, by nie uszkodzić jej struktury. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Na surowym cieście ułożyć truskawki posypane cukrem. Piec w niezbyt wysokiej temperaturze (180 st. C). Gotowy placek ostudzić i pokroić na części.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj Powiadom o komentarzach