do nałożenia:
10 dag drobnych herbatników,
5 dag łuskanych orzechów,
5 dag osączonych konfitur z wiśni lub rodzynki
Przygotować wszystkie składniki, herbatniki i bakalie rozdrobnić, wysmarować oliwą podwójny arkusz papieru śniadaniowego. Do rondla włożyć margarynę, cukier, kakao, mleko lub śmietankę i gotować na niezbyt silnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, a po lekkim przestygnięciu dodać żółtko, łyżkę alkoholu lub aromat rumowy, wymieszać. Na wysmarowanym papierze rozłożyć w prostokąt warstwę grubości 1 cm. Posypać równomiernie bakaliami i herbatnikami pokrojanymi w drobną kostkę wciskając je odrobinę w masę, zwinąć roladę, podnosząc jeden brzeg papieru. Po zwinięciu posypać z wierzchu posiekanymi herbatnikami z orzechami i wstawić do lodówki. Pozostawić do następnego dnia. Przed podaniem pokroić w plastry.