<- Tort migdałowy ProvenceLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort Mocca ->

PDF Drukuj

Tort miodowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3188 razy.


ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mÄ…ki,
15 dag margaryny,
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego,
15 dag (8 łyżek) cukru,
2 jaja,
1 łyżeczka sody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

masa:
15 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
2 żółtka,
2 szklanki mleka,
3 czubate łyżki kaszy manny,
olejek migdałowy,
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych

MargarynÄ™ roztopić z miodem, cukrem i ostudzić. MÄ…kÄ™ wymieszać z sodÄ…, wlać do niej ostudzonÄ… masÄ™, jaja i dokÅ‚adnie utrzeć. Ciasto podzielić na 3 części. W tortownicy wysmarowanej tÅ‚uszczem i wysypanej tartÄ…€ buÅ‚kÄ… upiec kolejno 3 placki. Przygotować masÄ™: zagotować mleko z kaszÄ… i ostudzić. Utrzeć MargarynÄ™ z cukrem i żółtkami, poÅ‚Ä…czyć z ostudzonÄ… kaszÄ…. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie utrzeć, dodać olejek migdaÅ‚owy, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. MasÄ… przeÅ‚ożyć placki i posmarować wierzch tortu. Spożywać w kilka godzin po przeÅ‚ożeniu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności