<- Ciastka makowe sucheLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiastka polfrancuskie z brzoskwiniami ->

PDF Drukuj

Ciastka na miodzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4904 razy.


4 jaja,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
mąka (tyle ile się wgniecie),
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego,
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
goździki,
cynamon,
szczypta sypkiego amoniaku,
mąka do blachy

Jaja utrzeć z cukrem dodać tyle mąki ile się wgniecie Wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać miód, sodę oczyszczoną, sypki amoniak, zmielone goździki i cynamon. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 1 cm i wykroić ciasteczka. Blachę posypać mąką (nie smarować tłuszczem) i ułożyć ciasteczka. Piec na złoty kolor w ciepłym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Calkiem przyzwoity przepis :)
Nadesłał(a): estel 2006-09-22 10:09:48


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności