<- Ciasto drożdżowe TopielecLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto drożdżowe z migdałami ->

PDF Drukuj

Ciasto drożdżowe z dynią (zamiast jaj)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3716 razy.


1 kg (5 szklanek) mąki,
5 dag drożdży,
13 dag (1/2 szklanki) cukru,
szczypta soli,
2 szklanki mleka,
3/4 łyżki oleju,
8 kopiastych łyżek gestego przecieru z dyni (1 łyżka przecieru z dyni zastępuje 1 jajo, im więcej dyni tym bardziej żółte ciasto, ale nie przekraczać 8 łyżek),
tłuszcz do formy

Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżkę mąki, łyżki cukru, 2-3 łyżek mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać: rozczyn, sól, cukier, dynię, mleko. Ciasto wyrobić. Gdy pojawią się pęcherzyki, dodać ciepły tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec około 60 min w średnio gorącym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności