<- Babeczki z owocami - truskawkami, malinamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabeczki zapiekane z owocami ->

PDF Drukuj

Babeczki z truskawkami w galaretce

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3836 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag (1 szklanka) cukru,
1 szklanka mleka,
13 dag margaryny,
4 żółtka,
5 dag drożdży,
wanilia lub cukier waniliowy,
rodzynki, skórka pomarańczowa itp.,
tłuszcz do formy

Sporządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i postawić w ciepłym miejscu na około 15 min. Mleko zagotować, dodać pół laski wanilii lub cukier waniliowy, przestudzić. Źółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony, ciepły tłuszcz, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, poczekać aż wyrośnie i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto można polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności