<- Krówka 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruche babeczki ->

PDF Drukuj

Kruche babeczki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3960 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
15 dag smalcu,
20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
5 żółtek,
1 jajo

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i smalec, posiekać nożem. Dodać żółtka, jajo i cukier. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30-60 min). czysto umyte i wysuszone foremki ustawić obok siebie. Z ciasta rozwałkować placek grubości około 1/2 cm Przenieść go wałkiem na foremek i wcisnąć dłonią do środka. Zbywające ciasto usunąć, a foremki dokładnie wylepić. Foremki z ciastem ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu odwrócić foremki dnem do góry i ostrożnie wyjąć babeczki. W miarę potrzeby trzonkiem noża uderzać lekko w dno foremki. Po ostudzeniu napełnić dowolnym kremem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności