Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2234 razy.
50 dag truskawek,
20 dag tłustego twarożku,
10 dag cukru,
2 jajka,
7 dag śmietany kremówki,
1 dag żelatyny,
cukier waniliowy
Truskawki przygotować. Odłożyć 30 dag w całości, resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Twarożek przepuścić 3 razy przez maszynkę, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Źółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę. Źelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody; a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać masę serową, żółtka, przecier owocowy i rozpuszczoną żelatynę. Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Wyłożyć krem do kompotierek, dodać truskawki w całości, lekko wbijając je w masę, i zamrozić.