<- Szeklerskie kotlety wieprzoweLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSznycel wieprzowy po japonsku ->

PDF Drukuj

Sznycel wieprzowy górski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4896 razy.


50 dag szynki wieprzowej bez kości,
tłuszcz do smażenia,
2 dag mąki,
2 dag masła,
8 dag bułki tartej,
2 jaja,
sól, pieprz

Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem nadając im kształt okrągły grubości 1 cm. Posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej, przyciskając ręką, wyrównać brzegi. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, zmniejszając temperaturę pod koniec smażenia. Po usmażeniu zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić przewracając sznycle na drugą stronę. Podawać obłożone pokrajanymi w kostkę ogórkami oraz sałatą z ziemniaków gotowanych.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności