Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4248 razy.
60 dag żeberek,
10 dag słoniny wędzonej,
20 dag papryki,
10 dag cebuli,
15 dag pomidorów,
10 dag parówek cienkich
2 dag mąki,
sól, pieprz,
papryka mielona
Źeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami i częścią mąki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, włożyć żeberka, zrumienić, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Parówki obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, dodać do żeberek pod koniec duszenia razem z parówkami oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody, doprawić. Podawać z ziemniakami.