Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4024 razy.
80 dag kapusty kwaszonej,
10 dag fasoli perłowej,
15 dag kiełbasy,
25 dag boczku świeżego,
10 dag śliwek,
8 dag cebuli,
tłuszcz,
100 ml śmietany,
2 dag mąki,
sól, pieprz
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, pokroić w kostkę razem z boczkiem, zalać wrzącą wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, śliwkami, fasolą, śmietaną oraz obraną z osłonki i pokrojoną w półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Kapusta kiszona i fasola...niezla mieszanka wybuchowa...po spozyciu zaleca sie przebywanie w osobnym pomieszczeniu...Panie Wodecki, zajmij sie Pan lepiej tym co Pan umiesz lepiej...spiewaniem...(:-) Nadesłał(a): 2006-10-16 12:10:09