<- Kurcze w jogurcieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze w pomidorach z miodem ->

PDF Drukuj

Kurcze w miodzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2709 razy.


1 kurcze,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka oliwy,
2 cebule,
1 marchewka,
2 łyżki octu lub soku z cytryny,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
10 ziaren pieprzu,
3 łyżki miodu
sól

Obrać czosnek i cebulę, pokroić na plasterki. Marchewkę oczyścić, umyć, pokroić drobno. Wymieszać oliwę z winem i octem (lub sokiem z cytryny), dodać cebulę, czosnek, marchewkę, pieprz. Zalać ta marynata kurczaka w garnku, pozostawić na 2 godz, obracając co jakiś czas. Następnie wyjąć kurczaka, odsączyć, nadziać na rożen i piec obracając. Rozpuścić miód w małej ilości marynaty i polewać nim drób w czasie pieczenia wiele razy. Po około 1-3/2 godz. kurczak będzie upieczony, ma złocistą skórkę i jest lekko chrupiący.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności