<- Mostek cielęcy nadziewany wątróbkąLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaMostek cielęcy z ryżem ->

PDF Drukuj

Mostek cielęcy z nadzieniem polskim

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3200 razy.


1100g cielęciny,
sól

Nadzienie:
150g bułki,
50g masła,
2 jaja,
20g tartej bułki,
20g koperku,
200 ml mleka,
30g mąki,
100g tłuszczu,
gałka muszkatołowa,
czosnek, sól

Mostek umyć, usunąć kości żeber przez nacięcie błony i wyłamanie ich w chrząstkach w okolicy kości mostka. Uformować kieszeń przez rozdzielenie błon łączących warstwy mięsni, ostrożnie, aby ich nie poprzerywać na wylot. Obrać czosnek, opłukać, rozetrzeć z solą, natrzeć mostek ze wszystkich stron. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, opłukać koper, pokroić drobno. Masło utrzeć na gładką masę, wbijać po jednym żółtku ciągle mieszając. Odcisnąć bułkę z mleka, zemleć w maszynce, dodać do masy, ucierać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać wraz z koperkiem, przyprawami i tartą bułką, lekko wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka, dodać trochę mąki. Wypełnić kieszeń mostka nadzieniem, powinno zajmować 3/4 przestrzeni. Brzegi kieszeni spiąć wykałaczkami, zasznurować wyparzonym sznurkiem, mostek oprószyć mąką, obsmażyć w brytfannie i piec polewając mięso wodą i sosem. Miękki mostek wyjąć z sosu, przestudzić.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności