Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3902 razy.
8 jajka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka drobno pokrajanego szczypiorku,
1 łyżka drobno pokrajanego koperku,
4 łyżki tartej bułki,
4 łyżki masła,
sól, pieprz
Jajka ugotować. Ostrym nożem rozciąć jajka razem ze skorupką wzdłuż połówki. Źółtka i białka ostrożnie wyjąć łyżeczką ze skorupki i drobno posiekać. Skorupki zachować. Na patelni rozgrzać masło, włożyć posiekane jajka, szczypiorek i koperek. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Lekko podgrzać i wymieszać. Ciepłą masą napełnić skorupki równo z brzegiem i posypać tartą bułką. Pozostałe masło rozgrzać na patelni i kłaść połówki jajek. Podsmażyć na złoty kolor. Podawać gorące, ułożone na liściach zielonej sałaty.
PORCJA DLA 4 OSÓB. PRZYGOTOWANIE 45 MINUT. GOTOWANIE 10 MINUT.
Uwielbiam jajka faszerowane. U nas (Wroclaw) dodawalo sie do farszu jeszcze posiekane pieczarki.
Smacznego
From: blabla@:-().org (Towarzysz Wieslaw)
Mozna dodac pieczarki i wedline (polecam). Smazyc stanowczo na masle. Osobiscie lubie przysmazone tak, zeby powstala chrupiaca skorupka (tylko bez przesady). Spozywac toto przytrzymujac jedna dlonia polowke jajka, w drugiej majac widelec, wydlubac (najlepiej nie calosc), nie opuscic na obrus, tylko wsadzic do buzi:) Podawac na listkach salaty, z pieczywem.
From: kasprzak@ajax.umcs.lublin.pl (Jolanta Kasprzak) super te przepisy! Nadesłał(a): olamisia 2008-03-20 13:03:19