Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3638 razy.
350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 dag suszonych grzybów,
4 dag szynki wędzonej
2 dag kiełbasy suchej,
8 dag cebuli,
5 dag ogórków konserwowych,
3 dag ketchupu,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól, pieprz,
papryka mielona,
ziele angielskie,
liść laurowy
Grzyby umyć, ugotować i posiekać. Ogórki i szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać ketchup, dusić kilka minut. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu. W połowie gotowania wlać wina, dodać cebulę z ketchupem oraz ogórki, szynkę, grzyby, wywar z grzybów i roztarte przyprawy, doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.