<- Sos muślinowyLista potraw z grupy: SosySos na mięsie (bazowany na przysmażonej patelni) ->

PDF Drukuj

Sos myśliwski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3638 razy.


350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 dag suszonych grzybów,
4 dag szynki wędzonej
2 dag kiełbasy suchej,
8 dag cebuli,
5 dag ogórków konserwowych,
3 dag ketchupu,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól, pieprz,
papryka mielona,
ziele angielskie,
liść laurowy

Grzyby umyć, ugotować i posiekać. Ogórki i szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać ketchup, dusić kilka minut. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu. W połowie gotowania wlać wina, dodać cebulę z ketchupem oraz ogórki, szynkę, grzyby, wywar z grzybów i roztarte przyprawy, doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności