Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2713 razy.
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem,
25 dag pieczarek,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki śmietany,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
20 dag sera żółtego,
tłuszcz, bułka tarta do formy
Pieczarki wymyć, opłukać, osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu dla odparowania wody. Z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodawać mieszając pozostałe wrzące mleko, zagotować. połączyć sos ze śmietaną i pieczarkami, doprawić do smaku. Pierogi ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego lub rondla. Powierzchnię potrawy posypać połową startego sera, zalać sosem i ponownie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z dodatkiem surówek.