<- ala kebab w bułce pittaLista potraw z grupy: InneBiszkopt z razowego chleba ->

PDF Drukuj

Babka naleśnikowa z ryżem i truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2428 razy.


Ciasto:
jak w przepisie na naleśniki z truskawkami lub poziomkami

Nadzienie:
10 dag ryżu,
1 szklanka mleka,
40 dag truskawek,
4 dag margaryny,
4 dag bułki tartej,
5 dag cukru pudru,
8 dag cukru,
cukier waniliowy,
rodzynki,
tłuszcz do formy

Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki z truskawkami lub poziomkami. Ryż ugotować na sypko na mleku. Truskawki umyć, przebrać, osączyć, usunąć szypułki i rozdrobnić Rodzynki namoczyć w mleku, osączyć. Truskawki i rodzynki wymieszać z ryżem. Dodać stopiony tłuszcz, cukier i cukier waniliowy. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i układać w nim warstwami naleśniki i ryż z owocami. Zapiec w piekarniku (160C).Podawać babkę posypaną cukrem pudrem i polaną sosem waniliowym lub owocowym.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności