Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2280 razy.
20 dag kaszy gryczanej,
2 jajka
15 dag sera twarogowego,
15 dag śmietany
10 dag truskawek lub poziomek,
2 dag cukru
sól
bułka tarta,
1/2 szklanki śmietany,
tłuszcz do smażenia,
cukier do posypania
Przebraną i opłukaną kaszę wrzucić do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody i gotować 30 min, aż zgęstnieje. Owoce przebrać, opłukać, osączyć, usunąć szypułki, utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Ser przepuścić przez maszynkę. Do sera dodać jajka, śmietanę i utarte owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy i jeszcze raz wymieszać. Z otrzymanej masy formować placuszki, obtaczać w tartej bułce i smażyć w dużej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem polać bliny śmietaną z cukrem.