Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2177 razy.
MĄKA:15 dag CUKIER:12,5 dag MLEKO:1/2 litra JAJKA:5 szt. JABŁKA:3 szt. RUM:100g MASŁO:do wysmarowania form
Zamienniki: rum - fiolka zapachu rumowego.
Ucierać w misce jaja, mąkę, 3 łyżki cukru, dodać mleko i rum. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, jak na naleśniki. Obrane jabłka, po odrzuceniu komory nasiennej, krajać w cienkie plasterki. Włożyć jabłka do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zalać przygotowanym ciastem, posypać resztą cukru. Wstawić do gorącego piekarnika (250C) i piec ok. 40 minut. Gdy legumina będzie rumiana z wierzchu - jest gotowa. Podawać na ciepło lub na zimno.
Skomentuj Powiadom o komentarzach