<- Kluski scykaneLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski śląskie 2 ->

PDF Drukuj

Kluski śląskie 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5409 razy.


1200 g ziemniaków,
6 dag mąki ziemniaczanej,
5 dag mąki wrocławskiej,
2 jaja,
tłuszcz,
sól

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. połączyć z przesianymi makami, jajami, zarobić szybko ciasto. Formować kluski o wadze 3-4 dag. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane kluski wyjąć, osączyć, polać masłem lub skwarkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności