<- Kluski scykane
Lista potraw z grupy:
Mączne,ziemniaki,ryż
Kluski śląskie 2 ->
PDF
Drukuj
Kluski śląskie 1
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5409 razy.
1200 g ziemniaków,
6 dag mąki ziemniaczanej,
5 dag mąki wrocławskiej,
2 jaja,
tłuszcz,
sól
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. połączyć z przesianymi makami, jajami, zarobić szybko ciasto. Formować kluski o wadze 3-4 dag. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane kluski wyjąć, osączyć, polać masłem lub skwarkami.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności