Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2207 razy.
20 dag mielonki,
2 kg kabaczków,
1 łyżka masła,
sól,
2/3 szklanki śmietany,
15 dag tartego żółtego sera,
pieprz,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
łyżka zieleniny
Mielonkę pokroić w słupki. Kabaczki opłukać, obrać, pokroić na cwiercplasterki, włożyć do rondla, dodać masło, posolić, przykryć i dusić na małym ogniu, aż zmiękną. Odkryć, zwiększyć ogień, gotować rozcierając drewniana łyżka, aby odparować wodę i uzyskać gęste puree. Wymieszać z mielonka, śmietaną, serem i pieprzem. Włożyć do płaskiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.