<- Pizza na kruchym spodzie 1Lista potraw z grupy: ZapiekanePizza neapolitańska ->

PDF Drukuj

Pizza na kruchym spodzie 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2559 razy.


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag tłuszczu (smalec pół na pół z masłem roślinnym),
1 jajo,
sól,
1 łyżka śmietany

farsz:
1 szklanka mleka lub śmietany,
3 jaja,
10 dag pieczarek,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
10 dag utartego żółtego sera,
łyżka koncentratu pomidorowego

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Dodać jajo i śmietanę, zagnieść ciasto. Włożyć je do miski, przykryć i pozostawić w lodówce na 60 min. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć na blachę lub do tortownicy, uformować wyższy brzeg. Wstawić do gorącego piekarnika, lekko zrumienić. Przygotować farsz: pieczarki poszatkować, podsmażyć na oliwie, posolić. Jaja rozbić trzepaczką, dodać mleko lub śmietanę (1 szklankę), wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na podpieczone ciasto posmarowane koncentratem pomidorowym, posypać tartym żółtym serem, wstawić do piekarnika i zapiec.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
pierwszy raz robiłam pizzę na kruchym spodzie i jestem nie zadowolona. Jak dla mnie ciasto było za kruche i bez smaku. Jednak wolę pizzę na tradycyjnym spodzie drożdżowym.
Nadesłał(a): Greta 2008-01-03 14:01:29


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności