Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5582 razy.
1 kg truskawek,
1,2 kg cukru,
trochę soku z cytryny,
szkalnka wody lub soku z truskawek.
Dojrzałe, niezbyt duże i odszypułkowane owoce przebrać i umyć. Ugotować syrop z cukru i wody lub soku wyciśniętego ze zmiażdżonych truskawek. Do gorącego wkładać partiami owoce i odstawić na 3-4 godziny. Następnie zagotować i smażyć na małym ogniu 20-25 minut. Jeśli trzeba, zebrać szumowiny.
UWAGA: podczas podgrzewania mieszać konfitury ruchem kolistym tak, aby owoce przez cały czas były zanurzone w syropie.
Masę z truskawek odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia masę ponownie smażyć tak długo, aż truskawki zrobią się przezroczyste. Dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przełożyć do nagrzanych słoików i natychmiast zakręcić.
Skomentuj Powiadom o komentarzach