<- Sandacz pieczonyLista potraw z grupy: RybySandacz po augustowsku ->

PDF Drukuj

Sandacz pieczony po litewsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2598 razy.


1 kg sandacza,
25 dag słoniny,
5 dag tartego chrzanu,
2 żółtka,
zielenina,
sól, pieprz,
sok z cytryny do smaku

Oczyszczonego i wypatroszonego sandacza umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość kręgosłupa, pokroić ukośnie na porcje posypać pieprzem i sokiem z cytryny, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie posypać przyprawami, posmarować chrzanem wymieszanym z żółtkami i posiekaną zieleniną, złożyć półówki razem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w naczyniu i upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć słoninę, ułożyć na półmisku, udekorować cytryna i pomidorami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności