Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3719 razy.
50 dag szynki wieprzowej,
tłuszcz do smażenia,
2 dag mąki
15 dag pieczarek,
15 dag papryki konserwowej,
100 ml białego wytrawnego wina,
50 ml śmietany,
5 dag sera żółtego,
sól, pieprz
Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem, nadając im kształt owalny o grubości 1 i 1/2 cm, potem posypać przyprawami i mąką, podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć na pozostałym tłuszczu ze smażenia steków, dodać śmietanę, pokrojoną w paseczki paprykę, chwilę poddusić, włożyć steki, wlać wino, doprawić, posypać startym serem, zapiec. Podawać z frytkami, kalafiorem i surówkami.