Z cukru (3/4 szklanki), wody (szklanka), cynamonu i goździków zagotować syrop. Owoce opłukać. Agrest oczyścić z szypułek, wiśnie wydrylować, jabłka i gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i wrzucić do gotującego się syropu. Gotować kilka minut, wyjąć cynamon i goździki. Owoce odsączyć na sicie, ułożyć na przemian w salaterce. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić mlekiem (3 łyżki). Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, wlać mąkę z mlekiem, zagotować. Z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do gorącej masy, ubijając cały czas, aż całość ostygnie. Wtedy dodać żółtka, wymieszać i zalać tym kremem owoce w salaterce. Podawać po ochłodzeniu.