<- Tutti-fruttiLista potraw z grupy: DeserTwarożek świąteczny ->

PDF Drukuj

Tutti-frutti 8 min

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 717 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kg wszystkich sezonowych owoców (gruszki, jabłka, śliwki, morele, łodygi rabarbaru itp.)
2-3 łyżki miodu
konfitur lub dżemu
1 łyżka mąki
3 jaja
1 szklanka mleka
2 cukry waniliowe
1 łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
kto lubi, może dodać 1 łyżeczkę rumu lub innego alkoholu

Oczyszczone owoce pokroić na małe kawałki, wymieszać z miodem (dżemem, konfiturą) i ewentualnie alkoholem. Masłem wysmarować formę lub wkładkę nieperforowaną, wysypać ją cukrem. Jaja ubić trzepaczką z resztą cukru, cukrem waniliowym i mąką. Wymieszać z owocami, wlać do formy, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 2-3 szklanki wody (formę najlepiej umieścić na podstawce). Szybkowar zamknąć i ogrzewać 8 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać po schłodzeniu.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności