<- TRUSKAWKI Z CUKREM I ŚMIETANKĄLista potraw z grupy: DeserTutti-frutti 8 min ->

PDF Drukuj

Tutti-frutti

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1939 razy.


2 jabłka,
2 gruszki,
szklanka agrestu,
szklanka wiśni,
szklanka cukru,
1/2 l mleka,
cukier waniliowy,
4 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka masła,
kawałek cynamonu,
2-3 goździki

Z cukru (3/4 szklanki), wody (szklanka), cynamonu i goździków zagotować syrop. Owoce opłukać. Agrest oczyścić z szypułek, wiśnie wydrylować, jabłka i gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i wrzucić do gotującego się syropu. Gotować kilka minut, wyjąć cynamon i goździki. Owoce odsączyć na sicie, ułożyć na przemian w salaterce. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić mlekiem (3 łyżki). Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, wlać mąkę z mlekiem, zagotować. Z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do gorącej masy, ubijając cały czas, aż całość ostygnie. Wtedy dodać żółtka, wymieszać i zalać tym kremem owoce w salaterce. Podawać po ochłodzeniu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności