Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2262 razy.
75 dag ziemniaków,
cebula,
15-20 dag utartego żółtego sera,
8 łyżek masła lub margaryny,
sól, pieprz,
zielenina
Ziemniaki ugotować w łupinach, przestudzić, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cztery łyżki masła rozgrzać na dużej patelni lub w płaskim garnku, wsypać cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż będzie szklista, ciągle mieszając Łyżką cedzakową wyjąć cebulę, odłożyć. Na tę samą patelnię włożyć pozostałe masło, rozgrzać, zestawić z ognia. Układać warstwami na patelni z masłem: ziemniaki, smażoną cebulę, ser. Każdą warstwę ziemniaków posypać obficie solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem przez 15-20 min.