<- Makaron Penne "de la casa"Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron po jawajsku ->

PDF Drukuj

Makaron po akademicku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2737 razy.


blyskawiczny sycacy i smaczniutki.

Gotujesz makaron (najlepiej swiderki, ale niekoniecznie), ok. 1/2 paczki, kiedy jest juz lekko miekki odcedzasz jak ziemniaki i jeszcze troche odparowujesz na malym ogniu. Kiedy nie ma juz wody w garnku dodajesz troche oleju (2-3 lyzki), a nastepnie starty (na tarce jarzynowej, duze oczka) ser zolty Gouda lub Morski (ok 20 dkg) i mieszasz to wszystko razem. Trzeba jeszcze przyprawic to cudo. Oczywiscie wedlug Twoich upodoban. Ja polecam sol, pieprz czarny, duzo curry, papryki, i troche oregano, ew. bazylii.
Rada praktyczna: Najwygodniej posypac przyprawami ser przed wrzuceniem do gara, bo pozniej trzeba blyskawicznie i dokladnie wymieszac ser z makaronem.
Potrawa jest gotowa, kiedy ser sie rozpusci i sie ciagnie.
Laczny czas wykonania ok. 20 min
Podalam proporcje na dwie - trzy osoby.
Konsumuje sie to prosto z gara - zeby nie ostyglo i zeby bylo milo, jesli lubisz mozesz przed zjedzeniem polac makaron ketchupem.
Smacznego
From: Barbara Rurowicz <basia@ds2.pg.gda.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności