Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2537 razy.
Meksykanskie ziola to kilka bardzo charakterystycznych smakow.
Oregano
Majeranek
Zmielone nasiona koperku (cumin)
Zmielona papryka (chili)
Cayenne pepper
Kruszona papryka (red pepper flakes)
Cynamon
Szafran (do ryzu)
Swieza kolendra (coriander) - niezastapiona w meksykanskim jedzeniu - dodaje sie do wszystkiego, poczawszy od salsa, do guacamole, burritos, enchiladas, chile rellenos, tacos, tostadas, fajitas, gorditas - to moze byc ten smak, o ktory pytasz
Suszona kolendra jest ohydna i nie ma nic wspolnego ze swieza. Kolendre jest latwo zasiac, rosnie nawet w doniczkach w domu, wyglada (ale nie smakuje) troche jak pietruszka.
Podaje rowniez adres dobrej strony, gdzie sa linki, np. Spice Rack (o przyprawach), jak rowniez przepisy i inne, po angielsku. Hiszpanska wersja tez jest.
http://www.mexconnect.com/mex_/recipes/foodindex.html
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)