Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3484 razy.
Ciasto:
1/2 kg maki,
5 deka drozdzy swiezych lub 2 torebki suszonych,
1/4 l mleka,
10 deka masla,
15 deka cukru,
jedno jajko i jedno zoltko,
cukier waniliowy,
zapach cytrynowy.
Ponadto:
paczka migdalow w platkach /150g zazwyczaj, ale można dać i więcej :-)/
10 deka masla,
cukier puder i sok z cytryny.
Ciasto robi sie bardzo prosto: wszystko oprocz masla nalezy wymieszac (jesli uzywamy swiezych drozdzy, trzeba je rozpuscic w mleku). Maslo nalezy roztopic i po trochu dodawac do ciasta w trakcie wyrabiania. Wyrabiac mozna recznie lub mikserem, do momentu, az sie ciasto przestanie kleic do rak. Zostawic na 2 godziny do wyrosniecia. Po wyrosnieciu wypelnic nim prostakatna blache posmarowana maslem i wysypana maka (blacha 'systemowa' z piekarnika jest w sam raz ;-)) Ma miec grubosc okolo 1.5 cm. Na ciasto polozyc pokrojone w platki maslo (kolo 10 deka) i rozsypac rownomiernie migdaly. Piecze sie w temp. 220st. okolo 15-20 minut, na zloto. Po upieczeniu jeszcze cieple polac lukrem z cukru pudru, wody i soku cytrynowego. Okolo 15-20 deka cukru powinno wystarczyc, do tego sok z pol cytryny, i tyle wody, zeby mialo to gestosc latwo smarujacej sie polewy polplynna konsystencja - pozniej zastyga.
To tyle :-)
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>