<- MARYNOWANE PIECZARKILista potraw z grupy: Warzywa, owoceMinestra z parmezanem ->

PDF Drukuj

Marynowane pomidory

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2612 razy.


Na 1 kilogram zielonych pomidorów:
* 100 g zielonej kolendry, mięty i pietruszki
* 100-120 g czosnku
* 100-150 g zielonej papryki
* 5-procentowy ocet
* 50 g soli

Wybrać średniej wielkości zielone pomidory. Ściąć piętki, wybrać miąższ z pestkami. Przygotować nadzienie. Czosnek obrać z łusek, drobno posiekać, wymiszać z pokrojoną pietruszką, miętą, kolendrą i papryką. Tą masą nadziać pomidory, następnie przykryć je odciętymi piętkami i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu. Każdą warstwę posypać solą i zalać marynatą. Naczynie zamknąć przykrywką lub obwiązać pergaminem i postawić w chłodnym miejscu. Po 5-6 dniach pomidory żółkną, nabierają smaku i ostrości. Podaje się je jako zakąskę.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności