Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2612 razy.
Na 1 kilogram zielonych pomidorów:
* 100 g zielonej kolendry, mięty i pietruszki
* 100-120 g czosnku
* 100-150 g zielonej papryki
* 5-procentowy ocet
* 50 g soli
Wybrać średniej wielkości zielone pomidory. Ściąć piętki, wybrać miąższ z pestkami. Przygotować nadzienie. Czosnek obrać z łusek, drobno posiekać, wymiszać z pokrojoną pietruszką, miętą, kolendrą i papryką. Tą masą nadziać pomidory, następnie przykryć je odciętymi piętkami i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu. Każdą warstwę posypać solą i zalać marynatą. Naczynie zamknąć przykrywką lub obwiązać pergaminem i postawić w chłodnym miejscu. Po 5-6 dniach pomidory żółkną, nabierają smaku i ostrości. Podaje się je jako zakąskę.