<- Mazurek szlacheckiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek śmietankowy ->

PDF Drukuj

Mazurek szwajcarski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3436 razy.


Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
kostka masła,
1 szklanka cukru,
8 jaj,
skórka z 2 cytryn,
10 dkg konfitury wiśniowej lub truskawkowej.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Mieszając dodawać żółtka, utartą skórkę z cytryn, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Po wymieszaniu dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem. Wyłożyć warstwę ciasta grubości 2 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 st. Po ostudzeniu zdjąć z blachy, ozdobić konfiturą.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności