Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7966 razy.
MAK:1/4 kg CUKIER:1 i 3/4 szklanki JAJKA:9 MASŁO:1/4 kostki MĄKA:2 szklanki MARGARYNA:1 kostka PROSZEK DO PIECZENIA:2 i 1/2 łyżeczki OLEJ:1 łyżka CUKIER WANILIOWY: AROMAT:migdałowy RODZYNKI:
Przepis na 1 prodiż
Ciasto:
7 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyzka oleju
Masa makowa:
1/4 kg maku
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy
rodzynki
Źółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Na koniec ubitą pianę. Mak sparzyć, zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać mak ucierając. Na koniec dodać bakalie, proszek do pieczenia i pianę. Na wysmarowaną blachę wyłożyć 2/3 cista. Na to wyłożyć mak. Na wierzch resztę ciasta. Piec na złoty kolor - około godziny.
Skomentuj Powiadom o komentarzach