<- Makaroniki orzechoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakowiec 1 ->

PDF Drukuj

Makaroniki pomaranczowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2815 razy.


Okolo 50 szt. Czas przygotow. 50 min.
50 g tartej bulki,
3 bialka,
200 g cukru,
cukier waniliowy,
skorka starta z 1 pomaranczy,
3 lyzki soku pomaranczowego,
200 g siekanych migdalow bez skorki,
odrobina masla (na koniec noza),
50 okraglych oplatkow srednicy 6 cm.

1. Bulke tarta zrumienic na masle. Odstawic do ostygniecia.
2. Bialka, cukier i cukier waniliowy ubijac na parze dopoki masa nie zacznie
gestniec. Dodac starta skorke i sok pomaranczowy.
3. Ubijac dalej do ponownego zgestnienia masy, tak by na jej powierzchni pozostal wyrazny slad po zarysowaniu nozem. Odstawic z ognia.
4. Dodac migdaly i schlodzona, przyrumieniona bulke tarta. Delikatnie wymieszac
5. Oplatki ulozyc na blasze. Za pomoca 2 lyzeczek nakladac na nie mase. Piec w
piekarniku ogrzanym do temp. 130-150żC ok. 30 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności