<- Makaroniki bez pieczeniaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakaroniki pomaranczowe ->

PDF Drukuj

Makaroniki orzechowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3219 razy.



Czas przygotow. 1,5 godz.
300 g orzechow wloskich,
200 g cukru pudru,
4 bialka,
50 malych oplatkow.

1. Polowe orzechow zemlec, druga pokroic na kawalki. Bialka ubic na sztywna
piane. Dodac cukier, wymieszac, nastepnie ubijac na parze tak dlugo, az masa
zgestnieje. Zdjac z ognia, ubijac dalej, az masa ostygnie.
2. Wsypac do masy zmielone i posiekane orzechy, wymieszac.
3. Mase nalozyc na oplatki, piec ok. 20 min w temp. 160żC.
- Zamiast orzechow wloskich mozna dodac wiorki kokosowe lub orzechy laskowe i
2 lyzki maki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności