Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2131 razy.
Mleko pasteryzowane(ale raczej nie UHT)podgrzewam do 37-39 C (nie mniej i nie wiecej) dodaje lyzke stolowa jogurtu naturalnego. Ja uzywam Joko z OSM Konskie ale moze byc Danone. Wlewam do termosu i zostawiam na min 6 godz. Potem wylewam do pojemnika i trzeba wymieszac.Nie uzywac miksera chyba ze ma to byc jogurt pitny.Teraz do lodowki i dopiero po silnym schlodzeniu jogurt nabierze odpowiedniej konsystencji. Po wylaniu z termosu jest jeszcze nidobry i ma konsystencje bryji.
From: arekpe@mp.pl (ArekPekala)
Ja zrobilem pierwszy w zyciu jogurt wlasnie z mleka UHT, wlasnie z jogurtu danona i wlasnie mierzac temperature na oko. I wyszlo pycha. Pozdrawiam i polecam (sie)
From: filips@plearn.edu.pl (Filip Stefaniak)
Co do temperatury, to mamy akwarium (?) i nad nim (w segmencie) jest tak ok 25-30 stopni (świetlówki też grzeją), po ok 12 godzinach jogurt jest pycha.
From: Wojciech Zimkowski <zik@atm.com.pl>