<- Ryż - jak gotować aby był sypkiLista potraw z grupy: PoradySarnina ->

PDF Drukuj

Ryż - jak ugotować, żeby był sypki

Dodano: 2000-09-06 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7767 razy.


Wszystko zalezy od tego, jaki masz ryz. Jezeli bialy, dlugi, i nie polamany, to dobrze. Jezeli polamany i wyglada, jakby byl przyproszony maka, stad twoje problemy. Nalezy najpierw go dokladnie umyc pod bierzaca woda, w sitku, przebierajac palcami, aby usunac cala make z powierzchni. Nastepnie przygotowac sredni garnek (emaliowany najlepiej), z ciasno pasujaca pokrywka. Odmierzyc 1 i1/2 miarki (np. szklanka i pol) suchego ryzu, umyc i odsaczyc na sicie, nastepnie odmierzyc 2 takie same miarki wody. Mierzyc bardzo dokladnie. Umiescic ryz w garnku, zalac woda, przykryc, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien na jak najmniejszy, dusic pod przykryciem 20 minut, zgasic ogien, zostawic pod przykryciem na 20 minut. Nie odkrywac garnka az do czasu serwowania. Jezeli ci wyjdzie za mokry lub za suchy, nastepnym razem dodaj o jedna lyzke wody mniej lub wiecej. Jezeli ci sie ryz przykleil do dna, ale ogolnie jest sypki, zalej garnek woda i wyszoruj po paru godzinach, latwo odejdzie. Generalnie biorac, naucz sie gotowac jeden rodzaj ryzu i potem zawsze kupuj ten sam gatunek, bo kazdy ryz gotuje sie troche inaczej. Albo kup specjalny elektryczny garnek do ryzu w chinskim sklepie i nigdy nie bedziesz mial problemow.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Witam Mnie zawsze wychodzi sypki -- każde ziarenko osobno. Nie stosuje jakichs specjalnych sztuczek: gotuje wode (~2 litry), czesc wrzatku uzywam do umycia ryzu (1 szklanka), wrzucam go i gotuje na malym ogniu czesto mieszajac do czasu az bedzie miekki. W razie potrzeby dodaję wody. Jesli ktos chce przepis na to jak z ryzu zrobic twarda sklejona bryle, to zapytam mamę. :)
From: Krzysztof Mazur &lt;mazur@iepch.gliwice.pl&gt;

Przepis na ryz dla " slomianego wdowca "
Przeplukac ryz na sitku. Wlozyc do naczynia ze szczelna pokrywka. Zalac wrzaca woda w proporcji na 1 czesc ryzu dwie czesci wrzatku. Kto chce moze dodac soli i lyzeczke masla. Podgotowac na malym ogniu 15 minut. Wylaczyc zrodlo goraca (gaz czy elektrycznosc) i pozostawic szczelnie przykryty garnek na 30 minut. NIE ZAGLADAC DO GARA!!!!!!. Powinienn byc dobry, chyba, ze w Polsce jest jakis inny ryz. Zreszta ryz ryzowi nie rowny. Ja uzywam tzw. long grain, czyli taki co ma dlugie ziarenka. Bylem w chinskim sklepie i widzialem kilkanascie odmian ryzu.
From: Andrzej Bobola &lt;anczer@earthlink.net&gt;

Jest to rowniez moj ulubiony sposob gotowania ryzu. Jedyme uwagi, jakie mam, to : uzyj 'najgrubszy' garnek, jaki masz, zeby utrzymal cieplo jak najdluzej. Ja mam komplet 'cast iron' garnkow, ciezkie, 'zgrzebne', ale do tego celu idealne. Inna uwaga, to gatunek ryzu. Ryz bialy wustarczy gotowac na kuchence przez 5-10 minut, ryz naturalny, brazowy trzeba gotowac duzo dluzej - pocekaj z tym na powrot zony :-). Odmiana tego gotowania to - oplukac ryz na sitku i odsaczyc. Rozgrzac lyzke-dwie oleju. Wrzucic obsaczony ryz i mieszac smazac az ziarenka stana sie wpol przezroczyste, jakies 3-5 minut, na ostrym ogniu. Zalac woda, zimna lub goraca w proporcji 2 czesci wody na 1 czesc ryzu. Bedzie syczec i parowac jak zalejesz -it's OK. Doprowadzic do wrzenia, ewentualnie wrzucic kostke bulionu. Przykryc, po 5 minutach wylaczyc kuchenke. Nie odkrywac, odczekac 30 minut.
Ostatnia uwaga - ryz nalezy mieszac tylko widelcem, nie lyzka. Oprocz bulionu mozna wrzucic kilka 'nitek' szafranu, dla koloru i aromatu.
Smacznego!
From: annas@shell02.ozemail.com.au (ANNA ZUKOWSKI)

ja kiedyś od babci nauczyłem się, żeby ten szczelnie przykryty garnek zawinąć w ścierke i pierzynę (przy braku pierzyny-koc, kołdra, śpiwór...). ścierka po to, by w razie co nie pobrudzić pościeli :))) Tak zawinięty niech poleży 15-30 min. żeby doszedł.
pozdrawiam
From: "Michał R. Hoffmann" &lt;misiek@knm.org.pl&gt;

Podaje przepis, na ktorym jeszcze nigdy sie nie zawiodlem:
Proporcje:
1 szklanka ryzu
1 szklanka wody (moze byc odrobine wiecej)
sol
odrobina tluszczu (olej, maslo)

1. Wsypac ryz do rondla na plynny tluszcz i podgrzewc mieszajac, tak aby ziarnka byly pokryte tluszczem.
2. Wlac wode i szybko doprowadzic do wrzenia. Dodac sol.
3. Zmniejszyc ogien i gotowac pod szczelnym przykryciem przez 10 min na bardzo malym ogniu (najlepiej na plytce).
4. Zdjac z ognia, pozostawic na 10 min (NIE ODKRYWAC).
5. Gotowe...
Smacznego !
Pozdrawiam,
From: umil@platon.man.lublin.pl (Kamil Uminski)

dla poczatkujacych:
1 czesc ryzu,
3 czesci wody

gotowac na duzym ogniu az do (prawie) odparowania, pod koniec mieszac przykryc na chwile i juz oczywiscie tak naprawde proporcje zaleza od gatunku ryzu etc. (1:3 jest wzglednie bezpieczne, o tyle ze ryz sie raczej nie przypali ale bedzie troche kleisty) a tak w ogole moze sprobujesz ryzu w torebkach? po cos je wymyslono...
From: jhh &lt;jacekh@gazeta.pl&gt;

CZesc, aby ryz sie nie sklejal trzeba dodac troche oliwy do wody, lyzeczka od herbaty na ogol wystarcza. Zawsze daje porcje ryzu na dwie porcje wody. Ryz wrzucic do wody kiedy ta zacznie sie gotowac (uprzednio posolona + olej), zmniejszyc gaz, mieszac. Kiedy woda z ryzem zacznie sie gotowac, trzymac wszystko na malym ogniu dopoki woda sie calkiem nie wygotuje.
Jest jeszcze inna szkola gotowania: mozna ryz wczesniej zesmazyc na patelni na lyzce oleju i dopiero tak przygotowany wrzucic do wody. Gwarancja ze bedzie sypki murowana!
Pozdrowienia,
From: "Ewa M." &lt;knowacz@usa.net&gt;

Ryż: prawie zawsze z ugotowanego ryżu powstaje gęsta papka. A przecież to takie proste ugotować ryż tak, aby był sypki! Proszę uważać: po dokładnym wypłukaniu ryż gotujemy od 10-15 minut w dowolnej ilości wody. Potem wylewamy go na sito i przepłukujemy zimną wodą. To najlepszy sposób na oddzielenie ryżu od lepiącej się mączki ryżowej. Tuż przed podaniem podgrzewamy ryż w sicie na parze. Wysypujemy ryż na półmisek, doprawiamy do smaku solą lub według gustu curry, szafranem lub pieprzem, dodając odrobinę masła.
Żrodło: książka J.M.Simmel "Nie zawsze musi być kawior"

Jesli chodzi o mnie, uznaje tylko Basmati.
Najwazniejsze jest to, ze trzeba go najpierw dobrze wyplukac, w kilkunastu zmianach wody; plukac, dopoki woda, ktora zalewa rzy przestanje metniec.
Zalac zimna woda i moczyc w wodzie przez 20 minut. Potem wode wylac i suszyc ryz przez co najmnije pol godziny.
Gotowac w proporcjach ryz do wody: 1:1.5, lub nawet 1:1.3
From: donjose@aol.com (DonJose)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności